top of page
  • Writer's pictureSoundBeatsTime

Ce cod CAEN să aleg pentru a putea produce și distribui muzică în România?

Concepte cheie

  • Ce este codul CAEN

  • Care este codul caen pentru producÈ›ia È™i distribuÈ›ia de muzică în România



CAEN vine de la Clasificarea Activităților din Economia Națională, și este un cod dat tuturor domeniilor de activitate în care se pot desfășura acțiuni ca persoană juridică sau fizică autorizată. Atât S.R.L.-urile, cât și P.F.A.-urile, necesită menționarea a cel puțin unui cod CAEN în statutul lor, respectiv domeniul în care doresc să-și desfășoare activitatea.

În scopul proiectului nostru, Codul CAEN potrivit producerii și distribuirii de muzică, la nivel de România, este Cod CAEN 5920 - Activități de realizare a înregistrărilor audio și activități de editare muzicală.

Această clasă include activitățile de producție a înregistrărilor originale (audio) cum ar fi benzi, CD-uri; promovarea și distribuirea înregistrărilor audio către comercianții cu ridicata, comercianții cu amănuntul sau direct către public. Aceste tipuri de activități pot fi integrate sau nu în producția înregistrărilor master în cadrul aceleiași unități. În cazul în care nu sunt integrate, unitatea care desfășoară aceste activități trebuie să obțină drepturile de reproducere și distribuție a înregistrărilor master.

Această clasă include și activități de servicii pentru realizarea înregistrărilor audio în studio sau în altă locație, inclusiv producția de programe radio înregistrate pe bandă.

Totodată mai include de asemenea activități de editare de muzică, adică activități de:

  • achiziÈ›ionare È™i înregistrare a drepturilor de reproducere pentru compoziÈ›ii muzicale;

  • promovarea, autorizarea È™i utilizarea acestora în înregistrări, la radio, televiziune, în producÈ›ii cinematografice, spectacole, pentru tipărire etc.

Unitățile angajate în aceste activități pot deține dreptul de reproducere sau pot acționa în calitate de administrator în numele proprietarilor dreptului de reproducere. Publicarea partiturilor muzicale este inclusă de asemenea aici.

Pentru autorizația de funcționare a codul CAEN 5920 nu știm să fie nevoie de autorizații sau avize suplimentare.

Cu toate acestea, pentru autorizarea anumitor domenii de activitate, unele primării pot solicita avize sau autorizații suplimentare. Îți recomandăm să consulți pagina primăriei de pe raza localității unde îți vei desfășura activitatea (în această situație trebuie întrebat la fiecare primărie în parte).

Date fiind nivelurile ridicate de sunet realizat prin înregistrările audio, recomandăm ca spațiile menite pentru acest tip de activitate să fie bine antifonate, nu doar pentru calitatea sunetului înregistrat, ci și pentru a evita deranjarea vecinilor și a ordinii publice prin nivel înalt de zgomot.

Spor la treabă!

bottom of page